Jabse Ink Home
804 
 Ink Home • Jabse •
  ВходПишиRSS КалендарКапсулиАвтори 804 • Статии 27649 • Коментари 1385  
аз мога повече | дистанционно обучение | ЦПО "Онлайн" | онлайн | microsoft | sql | linux | курсове | бижута | системно администриране | cisco | java | vmware | дистанционно | онлайн магазин | София | Magniflex | безплатна доставка | здраве | www.lekuva.net | промоция | iSleep | мемори пяна |
Най-четени : днес • вчера • 7 дни • 30 дни • случайна история • статия на деня

Видове мая и разликата между тях

   от 07-10-2015 12:48 Видове мая и разликата между тях : Jabse.InK (5.4/10) 296
Всички сме ползвали мая в ежедневието си, но едва ли някой е предполагал, че има различни видове. Какви са те, каква е разликата между тях и какво е предназначението им, ще разберем сега.

Активна суха мая
Тя е със суха и гранулирана консистенция, заради наличието на царевично брашно. За да я използвате, можете да разтворите няколко чаени лъжички в топла вода (110 градуса или по- хладка) и след това да я добавите към останалата част от съставките за тестото. Този вид мая ще се държи "традиционно" и ще увеличи тестото 2 пъти.

Инстантна суха мая
Те е известна и с наименованието "мая за машинен хляб". Тази мая се смила на по-фини частици и не е необходимо да се разтваря във вода както активната суха мая и може да се добави в тестото заедно останалите сухи съставки.
Тази мая също така увеличава двойно тестото и може да се използва взаимозаменяемо с активната суха мая. Измерете същото количество мая и пропуснете стъпката с разтваряне във вода.

Има и други методи, чрез които може да подобрите вашия хляб. Може да разгледате тук: http://www.puratos.bg/bg/innovation/technologies/soft-texture-solutions/index.jsp

Бърза мая
Тази мая също е смляна на по-малки частици, така че да не е необходимо да се разтваря във вода. В допълнение, в нея са включени ензими и други добавки, за да се помогне на тестото да втаса по-бързо. С тази мая можете да пропуснете първото вдигане на тестото и оформянето на хляба веднага след месене.
Колкото спестявате от времето, вие губите в аромат и структура. Вашият окончателен вид на хляба ще бъде доста скучен и безвкусен, с плътна и трошлива структура. Тъй като тази мая реагира по различен начин, не може да бъде заменена с активна суха или разтворима активна суха мая.

Прясно компресирана мая
Това е вид мая, която хлебарите- търговци също използват. Това е един монолитен блок с глинеста консистенция, която е по-надеждна и лесно се разтваря. Все пак, тя има 2- седмичен срок на годност, а това я прави по-малко практична за използване при домашно приготвяне на хляб и хлебни изделия (гранулираната мая по-горе има срок на годност около година в хладилника).
Ако искате да пробвате с прясна мая, използвайте двойно по- голямо количество прясна мая от препоръчаното в рецептата количество суха мая.



Дай твоята оценка за статията от 1 до 10 :
автор : Georgi • 0 коментара • 2015 прочитания • 539 уникални

таг : Активна суха мая Инстантна суха мая Бърза мая Прясно компресирана мая




Коментар :


Твоето име : Вход

Въведете числото : двecтa двaйceт и oceм      


© Jabse 2024 • eServiceinfo.com • onTap.bg • PoBlizo.com •